250 jaar Eise Eisinga in Franeker, van ‘Oranje Boven’ tot Zwarte Gaten

2018 is een bijzonder jaar voor het Planetarium. Het is niet alleen een jaar vol Friese cultuur, maar het is ook 250 jaar geleden dat Eise in 1768 samen met zijn vrouw Pietje naar Franeker verhuisde om zijn eigen wolkammerij te beginnen. In hetzelfde huis waar hij zes jaar later zou beginnen aan zijn Planetarium. En in 1818, precies 200 jaar geleden, kwam Koning Willem I naar Franeker om het huzarenstukje te bewonderen.

In de afgelopen 250 jaar is er ook op sterrenkundig gebied veel gebeurd.
Toen Eisinga zijn Planetarium bouwde was Saturnus de verst bekende planeet. Sindsdien zijn er niet alleen meer planeten ontdekt in ons zonnestelsel, maar ook duizenden planeten bij andere sterren. En dit jaar gaat de ruimtetelescoop Tess op zoek naar planeten waarop leven kan bestaan. Bestaat er een zusje van de aarde?

Legde Eise nog in zijn woonkamer aan de hand van zijn Planetarium uit dat de maan om de aarde draait door de zwaartekracht, sterrenkundige Stephen Hawking leerde ons veel over de aard van zwarte gaten. Hier is de zwaartekracht zo sterk dat zelfs het licht, met een snelheid van 300.000 km per seconde, niet kan ontsnappen.
Dit is maar een van de vele ontdekkingen van de afgelopen tijd. In de tentoonstelling ‘Van Oranje Boven tot Zwarte gaten’ tonen we de iconische momenten voor het planetarium en de ontdekkingen in ons heelal in de afgelopen 250 jaar.

Planetarium in beweging

De nalatenschap van Eise Eisinga

Hij was 24 jaar toen Eise Eisinga zich, samen met zijn vrouw, in Franeker vestigde. Nu, 250 jaar later, is…

Lees verder

De jaarplank van Eise Eisinga kan weer 23 jaar mee

Na 23 jaar is donderdag de jaarplank van het Eise Eisinga Planetarium opnieuw beschilderd. De jaarplank is een van de…

Lees verder

Ons Planetarium verkozen tot 'It Moaiste fan Fryslan’!

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker is door de inwoners van Friesland gekozen tot It Moaiste fan Fryslân. Het planetarium…

Lees verder

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
telefoon 0517 - 393 070
Vragen of opmerkingen?
info@planetarium-friesland.nl

Neem contact op