Dossier Werelderfgoed Koninklijk Eise Eisinga Planetarium ingediend bij de UNESCO in Parijs

Vandaag, 18 januari 2022, heeft de Permanente Vertegenwoordiger van de Nederlandse Staat, drs. Hans Wesseling, aan de UNESCO in Parijs het Werelderfgoeddossier van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium overhandigd. Het dossier werd in ontvangst genomen door de nieuwe directeur World Heritage Centre van de UNESCO dhr. Lazare Eloundou.

Met de indiening van het dossier is de laatste stap gezet op weg naar de Werelderfgoedstatus van het Planetarium. Na een oriënterende fase vanaf 2003 werd in 2010 het Planetarium opgenomen op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed en sindsdien is er hard gewerkt aan het nominatiedossier. In de loop van 2022 zal het Planetarium worden bezocht door een controlecommissie namens UNESCO, waarna in juli 2023 het besluit van het UNESCO Heritage Committee wordt verwacht of het Planetarium wordt bijgeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bij de overhandiging waren aanwezig: Cees van Rooijen coördinator Werelderfgoed van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke, bestuurslid Jenny Schoute-Dirkx, projectleider Hildebrand de Boer en Adrie Warmenhoven, directeur van het Planetarium.

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga.

Het planetarium geeft steeds een actueel en realistisch beeld van de posities van de zon, de maan, de aarde en de vijf andere planeten die destijds bekend waren. Het mechaniek bestaat uit eenvoudige maar robuuste onderdelen, zoals houten hoepels en schijven, en ijzeren pinnen. Het wordt op ingenieuze wijze aangedreven door één enkel uurwerk en is ingebouwd in het plafond en bovenin de bedstee van een woonkamer.

Overhandiging dossier hoofdkwartier UNESCO Parijs (links directeur Eloundou), rechts burgemeester Marga Waanders)

Planetarium in beweging

Salonsessies - Muziek in het Eise Eisinga Planetarium

Mark Schimmel - Vrijdag 1o maart Mark studeerde jazz- en klassiek gitaar in Nederland en Amerika. Tijdens het concert kunt…

Lees verder

Eise Eisinga Planetarium benoemd tot Kidsproof museum 2023

Dit kwaliteitsstempel is een initiatief van de Museumvereniging en laat zich in de woorden van Vera Carasso, directeur van de…

Lees verder

Eisinga's erfenissen

Hebt u thuis iets wat van Eise Eisinga is geweest, of van zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen of vrienden? Dan komen…

Lees verder

Uniek boek verworven uit haar eigen verleden

Het Eise Eisinga Planetarium heeft een uniek boek verworven uit haar eigen verleden. Het betreft een boekje met aantekeningen van…

Lees verder

Digitale escaperoom om kinderen te enthousiasmeren voor museumbezoek

Twee Friese musea lanceren de digitale escaperoom ‘ontrafel Franeker’. Spelers beleven in het spel spannende avonturen in Franeker. Het Koninklijk…

Lees verder

Biografie over Eise Eisinga verschenen

Vrijdagmiddag 15 juni is het eerste exemplaar van de biografie over Eise Eisinga overhandigd aan Nobelprijswinnaar Ben Feringa. De biografie…

Lees verder

Uitgave Planetariumkwartet

Het Eise Eisinga Planetarium heeft een aantrekkelijk Planetariumkwartet uitgebracht met prachtige afbeeldingen van onder andere de maan, planeten, sterren, instrumenten…

Lees verder

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
telefoon 0517 - 393 070
ANBI Gegevens
Vragen of opmerkingen?
info@planetarium-friesland.nl

Neem contact op