Planetariumkamer

De Planetariumkamer is waar het allemaal 'om draait' in het Eise Eisinga Planetarium. Het model van de zon met de 6 planeten die eromheen draaien, werkt nog steeds. Daarmee is het het oudste werkende planetarium ter wereld. Bij uw bezoek krijgt u uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. De rest van het museum, waaronder het raderwerk, kunt u op eigen gelegenheid ontdekken.

Vaste exposities

Andere vaste onderdelen van het museum zijn de voormalige wolkammerij van Eisinga en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten. Ook de moderne sterrenkunde is vertegenwoordigd. In de filmzaal zijn doorlopend documentaires te zien. Beleef hoe Eisinga woonde in het historische woonhuis en blader digitaal door de prachtige wiskundige en astronomische handschriften van Eisinga! Sinds 2016 is de interactieve vaste expositie ‘De Ruimte’ te bezichtigen.

Verhalen

Vraag mensen naar het Eisinga Planetarium of naar de voormalige koffie- en theehandel van Van Balen en de verhalen komen los. Over Harke Terpstra, de conservator met zijn kenmerkende uitspraken. Over de geur van gebrande koffie die vroeger door Franeker dreef. Over Ome Gerrit, die bij de ingang van de winkel klaar zat.

Tijdelijke exposities

Er worden regelmatig wisselende exposities georganiseerd rond actuele onderwerpen betreffende het Planetarium of sterrenkunde in het algemeen.


Expositie ‘Eise en de Griekse Hemelkunde’

In het Eise Eisinga Planetarium is een nieuwe tijdelijke expositie ingericht onder de titel ‘Eise en de Griekse Hemelkunde’.

De Oude Grieken hebben een belangrijke rol gespeeld in onze kennis van het zonnestelsel en de sterrenhemel. Veel namen van de huidige sterrenbeelden gaan terug naar de Griekse mythologie en dat geldt ook voor de namen van andere hemellichamen als planeten, manen en planetoïden.

Deze Oude Grieken vormden een belangrijke inspiratiebron voor Eise Eisinga. Zo noemt hij in zijn manuscripten de Griek Ptolemaeus die in de eerste eeuw na Christus de sterrenhemel in kaart bracht. 

Ook op veel andere terreinen als de filosofie, wiskunde en taal hebben de Grieken invloed op ons dagelijkse leven gehad.

Stichting Vrienden van het Planetarium

De Stichting Vrienden van het Planetarium zet zich in voor extra financiële middelen. Hiermee kan de stichting aankopen doen, restauraties realiseren en publiciteitsacties voeren voor het het Eise Eisinga Planetarium. Iedere bijdrage is welkom!

Word donateur!

Als donateur maakt u jaarlijks een vast bedrag over aan de stichting (minimaal € 25,-). Donateurs ontvangen:

  • een introductiegeschenk in de vorm van het boek 'Tijdloos zonnestelsel', over het Eise Eisinga Planetarium
  • minimaal éénmaal per jaar een uitnodiging voor een lezing/presentatie
  • een persoonlijke donateurskaart, waarmee u een jaar lang gratis toegang heeft tot het Planetarium

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@planetarium-friesland.nl of een bericht te sturen naar onderstaand adres.

Stichting Vrienden van het Planetarium
Eise Eisingastraat 3, 8801 KE te Franeker
Bankrekeningnummer: NL19RABO0144973197

Als u zich aanmeldt door het juiste bedrag te storten, wilt u dan uw adresgegevens bij de omschrijving vermelden?

Uw aanmelding wordt zeer op prijs gesteld; giften en legaten zijn eveneens zeer welkom. Hartelijk dank!

ANBI-gegevens Stichting Vrienden

DOSSIER WERELDERFGOED KONINKLIJK EISE EISINGA PLANETARIUM INGEDIEND BIJ DE UNESCO IN PARIJS

Op 18 januari 2022 heeft de Permanente Vertegenwoordiger van de Nederlandse Staat, drs. Hans Wesseling, aan de UNESCO in Parijs het Werelderfgoeddossier van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium overhandigd. Het dossier werd in ontvangst genomen door de directeur World Heritage Centre van de UNESCO dhr. Lazare Eloundou.

Met de indiening van het dossier is de laatste stap gezet op weg naar de Werelderfgoedstatus van het Planetarium. Na een oriënterende fase vanaf 2003 werd in 2010 het Planetarium opgenomen op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed en sindsdien is er hard gewerkt aan het nominatiedossier. In de loop van 2022 zal het Planetarium worden bezocht door een controlecommissie namens UNESCO, waarna in juli 2023 het besluit van het UNESCO Heritage Committee wordt verwacht of het Planetarium wordt bijgeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
telefoon 0517 - 393 070
ANBI Gegevens
Vragen of opmerkingen?
info@planetarium-friesland.nl

Neem contact op