De nalatenschap van Eise Eisinga

Hij was 24 jaar toen Eise Eisinga zich, samen met zijn vrouw, in Franeker vestigde. Nu, 250 jaar later, is het model van het zonnestelsel dat Eise in hun woonkamer bouwde het oudste nog werkende planetarium. Daarbij is het ook 200 jaar geleden dat het eerste koninklijk bezoek het Planetarium aandeed. Na het bezoek van Koning Willem I in 1818, is de band met het koningshuis altijd goed gebleven.

Om dit alles te vieren wordt in het najaar van 2018 een publiekssymposium gehouden. In januari 2019 volgen een aantal internationale wetenschappelijke workshops naar aanleiding van de onderzoeksresltaten van Samuel Gessner en Arjen Dijkstra in verband met de voorbereiding nominatie Werelderfgoedlijst Unesco.

 


Help, mijn man bouwt een heelal!
Een opera over geloof, wetenschap en nepnieuws.

Deze intieme voorstelling gaat over de geschiedenis van Eise Eisinga en zijn zelfgebouwde planetarium. Het historische verhaal wordt gebracht vanuit een originele invalshoek. Niet Eise staat centraal, maar zijn vrouw Pietje. Want wat betekent de bouw van het planetarium voor haar? Haar huis verandert langzaam in een heelal. Wat gebeurt er allemaal in de bedstee? En wat doet het wetenschappelijke experiment van haar man met haar plek in de maatschappij? Kortom: hoe gaat Pietje om met geloof, wetenschap en nepnieuws.
De rode draad van de voorstelling is een interview door Elise Lorraine, de spitsvondige journaliste. Haar interview met Eise wordt steeds onderbroken door de gefrustreerde Pietje. Hierdoor wordt het publiek langzaam getuige van de strijd tussen man en vrouw en van de strijd tussen geloof en wetenschap. Met de daarbij horende maatschappelijke spanningen, die ook anno 2018 aan de orde van de dag zijn.
Cast
Pietje: Bauwien van der Meer
Eise: Michel Poels
Journaliste: Elise Lorraine

Regie: Janneke Franke
Muziek: Marco Kalkman
Tekst: Arie Vuyk

Speciaal voor Theater De Koornbeurs zal deze voorstelling ook op zondag 4 november worden opgevoerd.

Planetarium in beweging

De jaarplank van Eise Eisinga kan weer 23 jaar mee

Na 23 jaar is donderdag de jaarplank van het Eise Eisinga Planetarium opnieuw beschilderd. De jaarplank is een van de…

Lees verder

Ons Planetarium verkozen tot 'It Moaiste fan Fryslan’!

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker is door de inwoners van Friesland gekozen tot It Moaiste fan Fryslân. Het planetarium…

Lees verder

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
telefoon 0517 - 393 070
Vragen of opmerkingen?
info@planetarium-friesland.nl

Neem contact op