Symposium Eise Eisinga

In november 2018 organiseert het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen een groot internationaal symposium rond de Werelderfgoednominatie van het Eisinga Planetarium. De manifestatie vindt plaats in Theater de Koornbeurs, naast het Planetarium. Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Eise Eisinga in Franeker kwam wonen en 200 jaar geleden dat Koning Willem-I het Planetarium bezocht.

Op vrijdag 2 november 2018 gaat een groep van 20 internationale specialisten zich buigen over het erfgoed van Eisinga. 's Avonds is er in de Salviuskerk in Dronrijp een lezing van Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum.
Op zaterdag 3 november vindt een publiekssymposium plaats. De zaterdagbijeenkomst is met name bedoeld voor Nederlandse belangstellenden en bezoekers, op het gebied van
(wetenschaps-) geschiedenis, politiek, cultuur, Fryslân en Franeker. Afsluitend onderdeel is de opvoering van een opera over het leven en werk van Eise Eisinga door het Rotterdamse gezelschap Intorno.

Verdere details over dit symposium, de sprekers en informatie over de kaartverkoop volgt later op de website van het Planetarium.

 


Help, mijn man bouwt een heelal!
Een opera over geloof, wetenschap en nepnieuws.

Deze intieme voorstelling gaat over de geschiedenis van Eise Eisinga en zijn zelfgebouwde planetarium. Het historische verhaal wordt gebracht vanuit een originele invalshoek. Niet Eise staat centraal, maar zijn vrouw Pietje. Want wat betekent de bouw van het planetarium voor haar? Haar huis verandert langzaam in een heelal. Wat gebeurt er allemaal in de bedstee? En wat doet het wetenschappelijke experiment van haar man met haar plek in de maatschappij? Kortom: hoe gaat Pietje om met geloof, wetenschap en nepnieuws.
De rode draad van de voorstelling is een interview door Elise Lorraine, de spitsvondige journaliste. Haar interview met Eise wordt steeds onderbroken door de gefrustreerde Pietje. Hierdoor wordt het publiek langzaam getuige van de strijd tussen man en vrouw en van de strijd tussen geloof en wetenschap. Met de daarbij horende maatschappelijke spanningen, die ook anno 2018 aan de orde van de dag zijn.
Cast
Pietje: Bauwien van der Meer
Eise: Michel Poels
Journaliste: Elise Lorraine

Regie: Janneke Franke
Muziek: Marco Kalkman
Tekst: Arie Vuyk

Speciaal voor Theater De Koornbeurs zal deze voorstelling ook op zondag 4 november worden opgevoerd.

Planetarium in beweging

250 jaar Eise Eisinga in Franeker, van ‘Oranje Boven’ tot Zwarte Gaten

2018 is een bijzonder jaar voor het Planetarium. Het is niet alleen een jaar vol Friese cultuur, maar het is…

Lees verder

De jaarplank van Eise Eisinga kan weer 23 jaar mee

Na 23 jaar is donderdag de jaarplank van het Eise Eisinga Planetarium opnieuw beschilderd. De jaarplank is een van de…

Lees verder

Ons Planetarium verkozen tot 'It Moaiste fan Fryslan’!

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker is door de inwoners van Friesland gekozen tot It Moaiste fan Fryslân. Het planetarium…

Lees verder

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
telefoon 0517 - 393 070
Vragen of opmerkingen?
info@planetarium-friesland.nl

Neem contact op